1919

 1919 Skelleftea

To był rok założenia firmy przez Karla Edvarda Lundströma w miejscowości Skellefteå w Szwecji. Nazywaliśmy się po prostu Fabryka Pieczywa Chrupkiego w Skellefteå i mało kto wtedy wierzył, że kedykolwiek staniemy się największym na świecie producentem pieczywa chrupkiego.

1930-1940

1923 Filipstad

1931 Po kupnie piekarni Filipstad Bageri AB, przenieśliśmy się do miejscowości Filipstad. Nasza siedziba jest tam do dzisiaj.

 1933 Husman 1933 Po raz pierwszy upiekliśmy Wasa Husman. To najbardziej klasyczne pieczywo celebrowało swoje 60. i 75. urodziny w Filipstad. Na początku swojej historii, 1-kilogramowa paczka tego pieczywa kosztowała 0,77 koron szwedzkich (ok. 0,37 zł)

1940-1950

1940 wasasport

Lata 40-te. Oto jak pieczywo Wasa Sport wyglądało w roku 1940. Jedno opakowanie kosztowało 0,27 koron szwedzkich (ok. 0,13 zł).

 

1948 Władze zezwoliły na eksport naszego pieczywa do Stanów Zjednoczonych w roku 1948. Potomek szwedzkim imigrantów, Adolf Olsson był pewien, że sprzedaż tego rodzaju pieczywa w USA będzie sukcesem. Pomysł wziął się stąd, że wielu Szwedów mieszkających w USA przywoziło niewielke ilości pieczywa chrupkiego na własne potrzeby.

 

Na Manhattanie powstał sklep inspirowany Skandynawią, w którym między innymi można było kupić wędzonego łososia i marynowane śledzie.

1950-1960

 1950 Kunglighovlev

Lata 50-te. W roku 1950 zostaliśmy oficjalnym dostawcą na dwór królewski, co między innymi oznacza, że Królewską Pieczęć możemy drukować na naszych opakowaniach.

 1950-1960 wasa range

Lata 50-te. Nasz chrupki asortyment w latach 1950-1960.

 1956 ragi

1956 Po raz pierwszy pieczemy nasze chrupkie pieczywo żytnie Original. Jest ono nieco cieńsze i delikatniejsze od dotychczasowych odmian pieczywa i ma wyraźny, żytni smak.

 1959 Karl Edward Lundström

1959 Nasz założyciel, Karl Edward Lundström, przechodzi na emeryturę "po długim życiu chrupkiego zaangażowania". W liście pożegnalnym wspomina o wsparciu, które otrzymał od wszystkich współpracowników Wasa. Wyraził też nadzieję, że również jego syn i następca Ulf, doświadczy tej samej pasji w swoim życiu zawodowym.

1960-1970

 1960 bus

Lata 60-te W 1960 dowoziliśmy do sklepów nasze pieczywo takimi właśnie żółtymi autobusami. Kierowca miał specjalny uniform Wasa.

 1960 wasa dubbel

Lata 60-te Już w roku 1960 w naszym asortymencie pojawiło się wiele rodzajów kanapek Wasa, od wytrawnych o smaku szynki i sera po kilka słodkich odmian.

 1965 wasa range

1965 Oto niektóre z naszych pieczyw chrupkich w roku 1965.

 1965 frukost

1965 Pemiera pieczywa Frukost! Do dzisiaj jednego z najbardziej popularnych rodzajów pieczywa Wasa.

 1967 celle opening

1967 Otwieramy naszą piekarnię pieczywa chrupkiego w pięknej miejscowości Celle w Niemczech. Oto zdjęcie piekarni w budowie.

1969 gammelgarden

1969 Wprowadziliśmy na rynek nasze duże, okrągłe pieczywo Gammelgården, które okazało się być tak wielkim sukcesem, że brakuje go wszędzie. Nagłówek: Wyprzedane!

1969 50 years

1969 Wasa kończy 50 lat! Z tej okazji świętowaliśmy we wszystkich naszych zakładach, ale najhuczniej w naszym głównym zakładzie w Filipstad. Impreza trwała dwa dni!

1970-1980

 1970 truck

1970 Oto jak wyglądał nasz Wasa-bus w latach siedemdziesiątych.

1972 Pierwszy raz otrzymaliśmy Złote Jajo - znaczącą nagrodę za najlepszą kampanię reklamową pokazującą prawdziwe pieczywo, prawdziwych ludzi w ich prawdziwym środowisku. Poniżej możecie zobaczyć kilka zdjęć z tej kampanii.

 
 1972 pic1  1972 pic2
 1972 pic3  1972 pic4

1980-1990

 1980 Wasa Sport

1980 Limitowana edycja pieczywa Wasa Sport z opakowaniami, na których widnieje duma szwedzkiego tenisa Björn Borg.

 1983 Husman 50 years

1983 Nasze najbardziej popularne pieczywo, Husman, kończy 50 lat! Świętujemy tę okazję produkując specjalną, nieco bardziej przyprawioną odmianę tego chleba.

 1983 marathon

1983 W 1983 roku odbył się pierwszy Wasa Celle Maraton. Dzięki swojej popularności jest organizowany do dziś, co roku w marcu. Uczestnicy są w różnym wieku i przyjeżdżają z różnych zakątków Niemiec.

 1987 falu 1987 Kupiliśmy fabrykę Falu. Oto opakowanie tego pieczywa chrupkiego z roku 1950.

1990-2000

1990

1990 Tak wyglądała półka z pieczywem Wasa w roku 1990.

1990 Filipstad 1990 Nasza piekarnia w Filipstad w latach 90-tych. To tutaj produkujemy większość naszego pieczywa.
1991 Cripsbread

1991 Zadaliśmy konsumentom pytanie, którą stronę pieczywa chrupkiego smarują masłem. Odpowiedzi "od spodu" udzieliło 3427 konsumentów z wszystkich 5229 biorących udział w konkursie.

1993 Hjubileum  
1993 W ciągu ostatnich 60 lat upiekliśmy 570 milionów paczek pieczywa Husman. To więcej niż 44 miliardy kromek. Jeśli położylibyśmy wszystkie te kromeczki w rzędzie, otrzymalibyśmy linię ponad 130-krotnie dłuższą niż długość równika.

2000-2010

switch bread 2005 W Szwecji kampania "Zmień chleb na dobre" pojawia się w telewizji. Kontunuujemy ją w kolejnym roku z bardzo popularnym "flash-mobem". To reklama, z której do dzisiaj jesteśmy dumni. Spójrzcie na nią w sekcji wideo.
 2007 solruta

2007 Wasa wprowadza największą nowość od czasu pieczywa Husman - Wasa Solruta! Chrupiące i puszyste pieczywo chrupkie.

 2007 Oprah Winfrey

2007 Oprah Winfrey wspomina w swoim programie o pieczywie Wasa. "Naprawdę uwielbiam te małe, szwedzkie przysmaki" powiedziała, a Amerykanie natychmiast oszaleli na punkcie naszego pieczywa.

Teraz

2011 mork fullkorn 2011 Wkraczamy w nową erę: całe nasze dotychczasowe doświadczenie i pasję z produkcji pieczywa chrupkiego, wykorzystujemy w tworzeniu pieczywa tradycyjnego. Oto warianty pieczywa miękkiego Wasa.
2012 sandwich chocolate 2012 Już wcześniej produkowaliśmy słodkie odmiany Wasa Sandwich, ale ten jest szczególnie smaczny - Nowy Sandwich z czekoladą!
2013 sourdough 2012 Kochamy chleb wypiekany na zakwasie! Ta tradycyjna metoda pieczenia, która była stosowana przez tysiące lat, daje chleb o wyrazistym, kwaskowym smaku. Odkryj jeden z wariantów pieczywa Wasa na zakwasie! W odmianie chrupkiej lub miękkiej.

Video