Faq

Nasi konsumenci mają wiele pytań, więc zebraliśmy w jednym miejscu te pojawiające się najczęściej. Jeśli więc nurtuje Cię jakiś problem, sprawdź – może odpowiedź już tu jest.

PYTANIA DOTYCZĄCE PIECZYWA I MARKI WASA

Czy pieczywo Wasa jest szwedzkie?

Czytaj odpowiedź

Pieczywo chrupkie wywodzi się ze Szwecji i Finlandii. Wypiekano je już w Średniowieczu, ze względu na zapotrzebowanie na trwałe pieczywo, łatwe do przechowywania podczas długich, srogich zim. Pieczywo marki Wasa wypiekane jest w Szwecji od 1919 r., a w chwili obecnej nasze wyroby sprzedawane są w ponad 40 krajach na całym świecie: m. in. w całej Skandynawii, Niemczech, Polsce, Holandii, Francji, Włoszech i USA. Od roku 1999 firma Wasa jest częścią Barilla Group.
Zapraszamy do obejrzenia filmu Historia firmy Wasa

Skąd pochodzi nazwa Wasabröd?

Czytaj odpowiedź

Wasabröd to połączenie dwóch słów: Wasa i bröd. Bröd to po szwedzku chleb, zaś Wasa wywodzi się od nazwiska szwedzkiego króla Gustawa Wazy i wybrano ją, by stworzyć markę łatwo rozpoznawalną dla wszystkich Szwedów. Zazwyczaj jednak, nazywamy siebie po prostu “Wasa”.

PYTANIA DOTYCZĄCE PRODUKTÓW

Jak długo można przechowywać pieczywo chrupkie Wasa?

Czytaj odpowiedź

Większość odmian pieczywa chrupkiego Wasa  w normalnych warunkach przechowywania ma trwałość 10 miesięcy. Wszystkie produkty Wasa są oznaczone datą ważności na opakowaniu. Rekomendujemy przechowywanie pieczywa chrupkiego w suchym i ciemnym miejscu.

Gdzie wypieka się pieczywo chrupkie Wasa?

Czytaj odpowiedź

Wasa posiada dwie piekarnie: w Filipstad w Szwecji oraz w Celle w Niemczech. Obydwie te piekarnie produkują rocznie ok 55.000 ton pieczywa chrupkiego.

Jak to możliwe, że kanapki Wasa Sandwich mają tak długi termin przydatności i nie trzeba
ich przechowywać w lodówce?

Czytaj odpowiedź

Istnieją  różne metody konserwacji, a każdy z nich ma swoje plusy i minusy. Wasa Sandwich jest produktem o niskiej zawartości wody, co sprawia, że bez dodatku środków konserwujących jesteśmy w stanie uzyskać długi okres przydatności do spożycia. Produkt zawiera proszek serowy (suszony i sproszkowany ser), który miesza się z tłuszczem roślinnym. Ułatwia to osiągnięcie długiego okresu trwałości i utrzymuje chrupkość pieczywa.

PYTANIA DOTYCZĄCE SKŁADNIKÓW I WARTOŚCI ODŻYWCZYCH

W jaki sposób Wasa gwarantuje jakość stosowanych surowców i produktów?

Czytaj odpowiedź

Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i badaniom, firma Wasa opracowała własne standardy dotyczące jakości wykorzystywanej mąki. Dotyczy to zarówno samej mąki, jak i upraw ziarna, z którego jest wytwarzana. Plan ochrony środowiska firmy Wasabröd stanowi, że „zawartość zanieczyszczeń biologicznych/chemicznych (tj. pestycydów, aflatoksyn, metali ciężkich) w surowcach, z których wytwarzane są produkty Wasa, nie może przekraczać 75% obecnych norm obowiązujących w UE”.
Normy dotyczące surowców spełniamy stosując skrupulatną kontrolę jakości oraz nakładając odpowiednie wymogi na naszych dostawców. Wasa stosuje procedury oceny i monitorowania ryzyka zgodnie z systemem HACCP (patrz witryna internetowa Szwedzkiego Krajowego Urzędu ds. Żywności (Livsmedelsverket): www.slv.se). Posiadamy certyfikaty ISO 9001, ISO 14001 i BRC.

Czym jest żyto i gdzie jest uprawiane?

Czytaj odpowiedź

Żyto to gatunek zboża. Jest uprawiane przede wszystkim w Europie północnej (Niemcy, Dania, Szwecja i Finlandia) oraz sąsiednich krajach Europy wschodniej (Rosja, Białoruś, Polska i kraje nadbałtyckie).

Jakie podstawowe wartości odżywcze posiada żyto?

Czytaj odpowiedź

Mąka żytnia z pełnego przemiału zawiera wartościowe węglowodany oraz duże ilości błonnika przy niskiej zawartości tłuszczu. Większość odmian naszego pieczywa wypiekana jest z pełnoziarnistej mąki żytniej.

Co to jest słód?

Czytaj odpowiedź

Słód to zesłodowane (skiełkowane) ziarna, najczęściej jęczmiennego. W produkcji pieczywa służy do nadania mu odpowiedniego zabarwiania i aromatu.

Co to jest zakwas?

Czytaj odpowiedź

Zakwas to niewielka ilość ciasta żytniego zawierająca naturalnie występujące bakterie kwasu mlekowego i drożdże. Wypiekanie chleba na zakwasie to najbardziej naturalny sposób pieczenia i tradycja mająca tysiące lat, szczególnie w typowo “chlebowych” krajach, takich jak Szwecja, Włochy, Francja, Szwajcaria i Niemcy. Zakwas polepsza smak i strukturę chleba.

Co to jest E471?

Czytaj odpowiedź

Jest to emulgator, czyli substancja wspomagająca łączenie się tłuszczu i wody. Są to mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych wyekstrahowane z tłuszczu roślinnego. Używany jest w produkcji niektórych rodzajów pieczywa Wasa, jako środek wspomagający proces pieczenia.

Co to jest błonnik pokarmowy?

Czytaj odpowiedź

Błonnik to częściowo lub w pełni nietrawione węglowodany. Absorbując ciecze  pęcznieją, dając przy tym uczucie pełności i poprawiając pracę jelit. Mąka z pełnego przemiału zawiera mnóstwo błonnika.

Co to jest mąka z pełnego przemiału (inaczej: pełnoziarnista)?

Czytaj odpowiedź

Mąka pełnoziarnista to mąka wyprodukowana z całego ziarna, wraz z zarodkiem i łuską. Składniki pełnoziarniste, wykorzystywane następnie do produkcji różnych wyrobów, są również wytwarzane z całego ziarna: bielma, otrębów i zarodka, tak jak w nienaruszonym ziarnie. Składniki pełnoziarniste występują pod wieloma postacimi: jako mąka, całe ziarna, łamane ziarna, płatki itp.
Procent pełnego ziarna podawany na opakowaniach produktów Wasa dotyczy zbożowej części produktu. Napis „100% pełnoziarniste” oznacza, że wszystkie produkty zbożowe użyte w produkcie pochodzą z pełnych ziaren zbóż. Oto nasze produkty w 100% pełnoziarniste: pieczywo chrupkie żytnie, z sezamem, wieloziarniste i sport oraz kanapki Wasa: z serkiem naturalnym, z ziołami i z czekoladą.

Jakie przyprawy używane są w pieczywie chrupkim Wasa?

Czytaj odpowiedź

Aby poprawić smak niektórych produktów, jako dodatek stosujemy ziarno sezamu, siemienia lnianego czy też dyni. Więcej informacji można znaleźć w opisie składu na opakowaniu.

Oto kilka naszych pieczyw produkowanych właśnie z dodatkami tego typu:
Solruta z sezamem: pszenno-żytnie pieczywo z dodatkiem sezamu
Solruta z dynią: pszenno-żytnie pieczywo posypane pysznymi ziarnami dyni
Chrupkie z sezamem: pełnoziarniste pieczywo żytnie zwieńczone ziarnami sezamu
Chrupkie wieloziarniste: pełnoziarniste pieczywo żytnie z dodatkiem siemienia lnianego i sezamu.
Chrupkie 3 zboża: pełnoziarniste delikatne pieczywo chrupkie z dodatkiem sezamu.

Które produkty zawierają cukier?

Czytaj odpowiedź

Wszystkie nasze produkty zawierają cukier, który jest naturalnym składnikiem ziarna żyta (ok. 5 procent). Część produktów zawiera dodatek cukru, który zawsze jest deklarowany na opakowaniu w liście składników.

Ile kalorii ma kromka pieczywa chrupkiego?

Czytaj odpowiedź

Kromka naszego pieczywa ma od 20 do 105 kcal. Dokładne informacje na ten temat można znaleźć na każdym opakowaniu.

Ile kalorii ma kanapka Wasa Sandwich i jak powinna być przechowywana?

Czytaj odpowiedź

Wasa Sandwich ma od 70 do 100 kcal na sztukę (od 460 do 490 kcal na 100 g). Nasze kanapki nie zawierają konserwantów zatem, podobnie jak pozostałe pieczywa chrupkie, należy je przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

ALERGENY

Jakie działania podejmuje Wasa, żeby wyeliminować substancje alergizujące?

Czytaj odpowiedź

Orzechy
Nasze pieczywo chrupkie nie zawiera orzechów. Na żadnym etapie procesu produkcji pieczywo nie ma styczności ani z orzechami, ani z ich śladowymi ilościami. W przypadku innych produktów Wasa, które zawierają orzechy lub ich śladowe ilości, fakt ten jest wyraźnie zaznaczony na opakowaniu.

Gluten
Gluten to część białka, które znajduje się w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. W życie jest mniej glutenu niż w pszenicy, jednak wszystkie odmiany naszego pieczywa chrupkiego zawierają gluten. Osobom z nietolerancją glutenu proponujemy nasze wafle ryżowe Wasa Favorice

Mleko
Obydwie nasze piekarnie używają mleka w procesie produkcji. Mleko jako składnik alergizujący podlega dokładnej kontroli. Przenoszenie mleka z jednego produktu na inny jest starannie unikane, przez stosowanie odpowiednich procesów technologicznych i zasad higieny. Jeśli jednak  transfer mleka pomiędzy produktami potwierdzony zostanie przez analizy, mleko jako alergen będzie oznaczone w wykazie składników w postaci zdania: “Może zawierać śladowe ilości mleka”. Bardzo ważne jest, aby dokładnie czytać listę składników przy każdym zakupie danego produktu, ponieważ zdarza się, że deklaracje dotyczące alergenów ulegają zmianie.

Sezam
Obydwie nasze piekarnie używają sezamu w procesie produkcji. Sezam jako składnik alergizujący podlega dokładnej kontroli. Przenoszenie sezamu z jednego produktu na inny jest starannie unikane, przez stosowanie odpowiednich procesów technologicznych i zasad higieny. Jeśli jednak  transfer sezamu pomiędzy produktami potwierdzony zostanie przez analizy, sezam jako alergen będzie oznaczony w wykazie składników w postaci zdania: “Może zawierać śladowe ilości sezamu”. Bardzo ważne jest, aby dokładnie czytać listę składników przy każdym zakupie danego produktu, ponieważ zdarza się, że deklaracje dotyczące alergenów ulegają zmianie.

Jaja
Jajka nie są używane jako składnik w żadnym z odmian pieczywa Wasa ani w żadnej z dwu piekarni Wasa. Jednakże przy każdym zakupie danego produktu należy czytać listę składników oraz aktualne oświadczenie o alergenach, gdyż niektóre produkty Wasa są wytwarzane w innych zakładach produkcyjnych, które używają jaj.

Soja
Soja nie jest używana jako składnik w żadnym z odmian pieczywa Wasa ani w żadnej z dwu piekarni Wasa. Jednakże przy każdym zakupie danego produktu należy czytać listę składników oraz aktualne oświadczenie o alergenach, gdyż niektóre produkty Wasa są wytwarzane w innych zakładach produkcyjnych, które używają soi.